onsdag den 30. september 2009

Det jyske lune


Min svigerfar blev 60 i mandags. Han er et stille gemyt, der ikke bryder sig om at lave et væsen ud af noget. Derfor blev det en stille og rigtig hyggelig omgang aftenkaffe med en lille baileys til. Simons familie er i det hele taget lavet af et andet materiale end min. De taler meget lavere og er i det hele taget meget stille sammen. Dengang simon boede hejmme kunne jeg have svært ved at høre, om det nu var ham, der tog telefonen - eller om det var lillebroren (ja, det var før alle havde egen mobiltelefon). De nyder gerne det, Niels Hausgaard ville kalde en klassisk 'Tø-hø' og tænker sig altid meget om inden der handles.
Det er en helt anden verden for mig og jeg lærer nok aldrig helt, at 'jow-jow' rent faktisk kan oversættes til 'hvor er det bare fantastisk!!' Men det gør det altså, og fordi man ikke har de store armbevægelser og jubler hele tiden, er der nu alligevel en differentiering af begejstringen, for de medbragte bananmuffins betød et efterfølgende opkald fra min svigerfar dagen efter. 'De der muffins var gode - og efter de lige blev sat i køleskabet til dagen efter var de bare dejlige' - nyt niveau af jubel - jeg tror vi springer taget! :-) Den meget jyske mentalitet min svigerfamilie har er ofte et stort mysterium for mig, men jeg studerer den gerne indgående. Det skal lige understreges, at det er rigtig hyggelige mennesker - vi har bare en sprogbarriere, der ofte lige skal sprænges.

10 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

Det er utroligt at der er forskel bare fordi vi er født i den ene eller andenn del af dette lille bitte land :-)

Huset i Hou sagde ...

Halløj mutti - ja, det er imponerende - og rent faktisk kommer Simon og jeg fra samme område - jeg tror den største forskel på os er, at han er vokset op på en gård - og jeg i en af de mindre landsbyer - så forskellen burde jo slet ikke være så stor - min familie larmer bare meget mere end hans :-)

Linebinevaskemaskine sagde ...

Kender det godt :) kæresten er fra fra en bette lille by på fyn hvor familien er meget stille, uden store armbevægelser, "vi gør som vi altid har gjort, og gud forbyde vi skulle prøve noget nyt" Hehe jeg er har altid boet i aalborg, med en højtråbende, snakkende, larmende, livlig og spontan familie :) elsker svigermekanikken, men der er pænt stor forskel.

Margith sagde ...

Sådan er det også i vores familie, min familie er stor og vi snakker, griner meget og højt. Ved fra flere af vores tilgifte at det kan være svært at finde sin plads og blive hørt.Til fester bliver vi lynhurtig efter maden samlet ved det samme bord som godt kan virke "lukket" for andre.
Min Mand er mere stille og hans familie er meget anderledes.

Grith sagde ...

Min mand er også jyde - og jeg har stadig ikke lært at jow-jow betyder super godt.

Jeg ved ikke lige hvor han har det fra, for der er nu ikke rigtigt nogen i hans familie der er specielt stille. Lidt lukkede til tider. Der er min familie meget mere åben og i fuld sving.

Frau Putz sagde ...

Jow-jow, der' da ingen grund til at sige for meget...

Det er sjovt så forskellige familier er.
I min mands familie er de meget SØDE ved hinanden. Siger pæne ting og sådan.
I min familie driller vi hinanden i al venskabelighed - og da jeg mødte min mand forstod han simpelthen ikke min "måde", så jeg skulle hele tiden forklare, at "det er kun for sjov"... når han så forkert ud i hovedet :o)
Når det er sagt, så er min mand, som er halvt jyde mere jydsk (stille) end jeg, som er helt jyde ;o) Og jo, jeg er stadig jyde, selv om jeg snart har boet "i Tjøwenhawn" længere end i Jylland...

Anette sagde ...

Ha ha - jeg tror der er meget forskel på hvor man kommer fra for her i Århus er det ikke lige noget vi bruger det der jow jow. Det lyder som en skøn svigerfar du har. :P

Kirsten sagde ...

Kender det så udemærket... min tidligere svigerfamilie kommer nordenfjords fra, og jeg er fra det "gamle" Midtjylland... sad med åben mund og polypper de første mange gange, jeg besøgte dem. Især hans mors familie var rigtig svære, at "oversætte" ;-)


p.s. forstår ikke ret meget af det Niels Hausgaard siger... det siger jo lidt om sprog barrieren...

Annette sagde ...

Det jyske lune....er en skøn ting. Det røg lige ind dit indlæg, hvor er det dejligt at det bliver ved med at være sådan i det nordjyske. Jeg tilhører nok til den lidt mere larmende kategori af nordjyder, men jeg tror larmen har lagt sig lidt, da der nu skal larmes på hollandsk ☺
Jeg savner utroligt Niels Hausgaards show´s og musik.

Fru E sagde ...

En charmerende forskel, men nogle gange kan den være svær at tolke :o)